De berg

De berg

De naam Gurla Mandhata komt uit het Sanskrit en betekent letterlijk plek (paleis) van de koning. De Tibetaanse naam voor de berg is Naimona’nyi. De berg ligt op het Tibetaanse plateau, vlakbij de grens met West-Nepal en maakt deel uit van het gebergte Nalakankar Himal.
Kijkend naar hoogte, is de Gurla Mandhata met 7694 meter de nummer vier in Tibet, de achtduizenders op de landsgrenzen met Nepal en Pakistan buiten beschouwing latend. De top is verreweg de hoogste in West-Tibet, met daardoor een geheel eigen, extreem weersysteem. De temperaturen zijn er lager dan die in het 600 km oostelijker gelegen Everest- en Cho Oyu gebied. Daarom is de beste klimperiode op Gurla wat later in het voorjaar.
Het gebied is bekend vanwege het Manasarovar meer en de Mount Kailash (6638 m). Hier ontspringen de mega-rivieren Indus, Sutlej, Brahmapoetra. De Kailash wordt in o.a. het boeddhisme en hindoeïsme beschouwd als de heiligste berg op aarde; hier zou het centrum van de aarde liggen. Elk jaar maken duizenden mensen een bedevaartstocht naar de Kailash; om de berg lopen (de Kora) zou geluk zou brengen. De tocht is 52 kilometer en gaat over een pas van 5630 meter hoogte.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.