Mijlpaal – Vracht weg

Mijlpaal – Vracht weg

Het is elke keer een mijlpaal: de expeditie-vracht die klaar staat en vertrekt. Tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei, klimspullen, batterijen, etc. Dit is waar we het mee moeten doen, dus het komt aan op de grootst mogelijke details. Het ontbreken van een schroef of verbindingstouwtje kan funest uitpakken op zo’n hoge berg, ver weg van de bewoonde wereld. Je moet van te voren dus verdomd goed nadenken wat en hoeveel je nodig hebt en wat er mis kan gaan. Maar het is ook telkens een evenwicht zoeken. We nemen van veel items reserve mee, maar je kunt niet alles dubbel meenemen, dan schiet het door. Zowel qua kosten als gewicht.
Qua hoeveelheid viel het ons trouwens nog mee: 14 blauwe tonnen, totaal 258 kilo. Vooraf had ik wat meer ingeschat, maar in Kathmandu zijn steeds meer kwalitatieve materialen en levensbehoeften te koop. We hebben straks dus nog een boodschappenlijst. Het terplekke aanschaffen is niet alleen goed voor de locale economie, maar scheelt uiteraard ook transport- en invoerkosten. Totaal zullen we zo’n 300 kilo inbrengen bij Chhiree Sherpa, die alles vanuit Nepal coördineert. Hij brengt de materialen in voor het basiskamp en kocht voor ons al gas, sneeuwankers, vast touw etc. Chhiree verwacht op zo’n 250 kilo uit te komen, wat een totaal oplevert van zo’n 550 kilo.
Henk bracht onze serie tonnen vandaag naar Schiphol waar de afhandeling (wederom) uitstekend verzorgd werd door VCK Logistics; fijn om met een vaste partner te werken. Nu nog het luchttransport en vertrouwen dat alles goed en wel arriveert in Nepal. Eén ding is zeker: met de stickers van drie van onze sponsors is de bagage niet te missen; Friesland Campina (Chocomel + Debic), Kathmandu Outdoor en The next view prijken kleurrijk op de blauwe tonnen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.