Donatie mogelijkheden

Donatie mogelijkheden

De tragedie die Nepal heeft getroffen is van ongekende omvang. “Hoe kunnen we helpen?”, die vraag krijgen we van verschillende kanten. Doneren helpt Nepal!

Dat kan uiteraard via Giro 555 van de Samenwerkende Hulp Organisaties.

Rechtstreekse ondersteuning is mogelijk via de Stichting Topaspiraties en bankrekening NL38 INGB 0009358478. Via deze expeditiestichting ondersteunen Henk en ik sinds 2003 een gezin in Kyangin Gompa (Langtang-gebied) en een school in Nepal (de Sapta Gandaki Boarding School).

Elke euro is welkom en behulpzaam. Ik zal mij er persoonlijk over ontfermen dat dit geld goed terecht komt. Het geld zal besteed worden aan de wederopbouw van huizen in twee dorpen:

 • Kyangin Gompa (3800 m): de getroffen gezinnen verbonden aan de Sapta Gandaki Boarding School;
 • Teka (2700m, behorend tot en gelegen boven het dorp Ghat, in het Everest-gebied): acht gezinnen.


Waarom deze bestemming?

Het Langtang-gebied is een van de zwaarst getroffen gebieden. Daarnaast is het goed toegankelijk vanuit Kathmandu en populair onder wandelaars en klimmers. Vanuit onze relatie met de school en onze vrienden in Kyangin, kunnen we ook rechtstreeks contact onderhouden over de bestemming van het geld.
We kiezen daarnaast voor Teka omdat alle 8 huizen in dit gehuchtje verwoest zijn, waaronder de woning van onze teamgenoot Ngima Geljen Sherpa.


Gurla Expeditie wordt afgebroken

Over de vraag of we doorgaan met onze expeditie naar Gurla Mandhata (moreel en mentaal) hoeven we niet langer na te denken. Er is voor ons beslist. Sinds einde van de ochtend is duidelijk dat we de expeditie afbreken. Het zal niet mogelijk zijn om de grens over te gaan en de berg te bereiken. De grens met Tibet bij Kodari-Zangmu is gedurende minimaal een maand gesloten, is door de Chinese autoriteiten afgekondigd. Verder is het überhaupt onmogelijk om de berg via deze grensovergang te bereiken: de weg is zowel verwoest aan de Nepalese als Tibetaanse kant. Het vraagt in Tibet minimaal een maand om alles te herstellen, voor het Nepalese stuk is dat nog niet bekend. Zelf schatten we in dat de sluiting langer zal duren, gezien de ernst van de verwoestingen bij Kodari en de komende moesson.
Alternatieve routes zijn er niet op het moment: via Lhasa naar Gurla Mandhata gaan is geen optie, want alle jeeps worden logischerwijs ingezet voor Tibetaanse reddingsoperaties. Ook via de kleine grenspost in het westen (Hilsa, via Simikot) is geen optie, want sinds een paar jaar dicht om politieke redenen. Er kan trouwens geen enkele berg meer in Tibet worden beklommen dit voorjaar. Sterker nog, lopende expedities worden afgebroken.
Kortom, ons Gurla-project is over. Een grote teleurstelling, die uiteraard in het niet valt bij het drama dat zich afspeelt in Nepal. De prioriteit is duidelijk: we gaan helpen dit land weer op te bouwen.

12 Comments
 • Max

  29/04/2015 at 07:13 Beantwoorden

  Wellicht een interessante partner voor de wederopbouw van huizen, schokbestendig: http://www.smartshelterfoundation.org

  • Katja

   03/05/2015 at 03:57 Beantwoorden

   Dank voor de suggestive Max!

 • Henk Peter

  29/04/2015 at 15:12 Beantwoorden

  Zojuist m’n financiële steentje bijgedragen. Bedankt voor de suggestie en veel sterkte voor jullie maar vooral voor alle getroffenen. Hopelijk komt de wederopbouw snel op gang.

 • Bart Pieterson

  29/04/2015 at 17:41 Beantwoorden

  Ik zou graag met jullie willen overleggen m.b.t. jullie plannen voor de hulp aan jullie projecten, persoonlijk vind ik het goede projecten en wellicht kunnen wij, stichting VNN een bijdrage leveren.
  Bel me a.u.b. als jullie weer terug zijn in Nederland.

  Ps. hebben jullie informatie over de Rolwaling, Beding en het Tso Rolpa lake?

  Hou jullie haaks en een goede terugreis.

  Groeten, Bart

  • Katja

   03/05/2015 at 03:57 Beantwoorden

   Bart, ik neem contact met je op via mail. We weten niet meer van Rolwaling dan dat het niet goed is met Simigaun;; het zou praktisch verwoest zijn. Ik vraag verder na hier. Mogelijk dat Rene het inmiddels weet?

 • Hans Hormann

  29/04/2015 at 21:31 Beantwoorden

  Beste Katja en Henk
  Op onze steun kan je rekenen wij zamelen in in de winkels

  • Katja

   03/05/2015 at 03:55 Beantwoorden

   Hans, Ray, collega’s en klanten van Kathmandu Outdoor: heel veel dank!

 • Fréan Visscher

  30/04/2015 at 12:00 Beantwoorden

  Dag Katja, Dank voor al je informatie. We leven hier erg mee met de Nepalezen en zijn erg blij dat jullie daar zijn om hen te helpen. De rechtstreekse aanpak spreekt mij erg aan en ik zal jullie dan ook zeker steunen. Donaties aan jullie projecten zal ik bij zoveel mogelijk mensen aanbevelen. Veel succes met jullie werk en sterkte in deze barre omstandigheden. Hartelijke groeten, Fréan

 • Caroline Meulenberg

  02/05/2015 at 08:22 Beantwoorden

  Namaste Katja en Henk,

  Wat mooi dat jullie aan de teleurstelling over het niet doorgaan van jullie expeditie een opbouwende wending geven.
  Graag lever ik een financiële bijdrage aan jullie werk. In mijn eigen netwerk zal ik ook aandacht en support vragen voor jullie projecten.
  Ik wens jullie veel inspiratie en sterkte.
  Caroline Meulenberg

 • Ward Janssens

  03/05/2015 at 18:22 Beantwoorden

  Katja en Henk,
  Zojuist wat overgemaakt. Laat maar weten of je nog wat extra nodig hebt.
  Groet en sterkte
  Ward, Colette

  • Katja

   04/05/2015 at 06:59 Beantwoorden

   Dank Ward en Colette, voor jullie betrokkenheid en de gift. Hartstikke fijn!

Post a Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code