Klimhistorie


Klimhistorie


De Britse ontdekkingsreiziger Longstaff doet in 1905 de eerste poging de Gurla Mandhata te beklimmen. Hij reikt tot 7000 meter, een toenmalig hoogterecord. In 1936 klimt Herbert Tichy tot 7200 meter. Het eerste succes volgt pas in mei 1985: een Chinees/Japans team haalt met 15 klimmers de top, tevens de grootste expeditie in de geschiedenis van de berg.
De balans op basis van de statistieken van expert Eberhard Jurgalski: 10 teams, totaal 51 mannen en 1 vrouw (de Japanse topklimster Kei Taniguchi) bereikten de top. Over een Russische beklimming (2006) beklimming bestaat twijfel. Sinds de Russische poging in 2006 is geen enkele expeditie in het voorjaar ondernomen. 
De Gurla is twee maal via een andere route dan de normaalroute beklommen, beide keren door Japanners; via de noordgraat (2001) en via de zuid-west graat, tevens de eerste traverse (2011).
De top is voor het laatst behaald door zes Amerikanen (najaar 2006) en twee Japanners (Hiraide en Taniguchi, najaar 2011). De Amerikaanse expeditieleider Jake Norton schreef: ‘It was one of the toughest days I’ve had in the mountains… any mountain, anywhere. Gurla Mandhata is, simply, not an easy peak!’
De meest recente poging de berg te beklimmen was in het najaar van 2013 door een Oostenrijks team, ze kwamen tot 6700 meter.
Kortom, de berg is zeer beperkt beklommen, er waren niet eerder Nederlanders.

No Comments

Post a Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code