Wintertraining Schotland

Wintertraining Schotland

Winterklimmen in Schotland is misschien wel de beste voorbereiding op een Himalaya-expeditie.  Met name qua veranderlijkheid van het weer, de ruige omstandigheden en de stormen bovenop de plateaus kun je je eigenlijk niet beter wensen. Vier keer eerder waren we in het gebied van Fort William en de Ben Nevis. De laatste keer was in 2006, pal voor onze Dhaulagiri-expeditie, lang geleden dus. Hoog tijd om weer eens die kant op te gaan!
Afgelopen week brachten we door in dat prachtige Schotland. De omstandigheden waren bepaald niet ideaal: hoge temperaturen, grote hoeveelheden sneeuw, harde wind en veelal regen. Kortom instortingsgevaar van corniches en groot lawinegevaar op veel klimroutes. Helaas dus geen verijsde gullies, waar we eigenlijk voor gekomen waren, en een beperkte keuze van routes die te doen waren. Toch hebben we een aantal mooie routes kunnen klimmen zoals Ordinary Route bij Stob Coire nan Lochan. Wat een storm bovenop de heuvels, ook bij Aonoch Mor en de Cairn Gorms. Met name de extreme wind was een goede voorbereiding op Gurla Mandhata, die berucht is om zijn vele stormen, gezien de solitaire ligging.
We hadden alles bij elkaar een uitstekende week en zijn dit weekeinde vol energie en frisse winterlucht teruggekomen. Wat een contrast bij aankomst in Nederland: zonovergoten omstandigheden, warmte en een tuin vol sneeuwklokjes en kleurige krokussen! Kortom, heerlijk thuiskomen. We konden vandaag de organisatorische voorbereidingen op de expeditie mooi voortzetten. We testten onze flexibele zonnepanelen van eerdere expedities, en die blijken nog uitstekend te voldoen. De elektro-koffer is verder geheel in gereedheid gebracht door Henk – dit is zijn expertise. Weer wat acties van het lijstje afgestreept!

No Comments

Post a Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code